Obrácený hruškový koláč s levandulí
OBRÁCENÝ HRUŠKOVÝ KOLÁČ S LEVANDULÍ
200 g 150 g krupicového cukru 4–5 větších hrušek, oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených, každou na 6 dílků
Na těsto: 100 ml oleje 100 g třtinového cukru 2 velká vejce 200 ml zakysané smetany 110 g rýžové mouky 110 g kukuřičné mouky(na bezlepkovou variantu dáme 220 g hladké mouky) 1½ lžičky kypřicího prášku do pečiva 1 lžička soli ½ lžičky skořice 1 lžíce sušeného květu levandule 1-3 hrušky oloupané, zbavené jádřince a nasekané na malé kousky
POSTUP PŘÍPRAVY
Použijeme těžkou nejlépe litinovou pánev o průměru 23 m, kterou můžeme dát do trouby. Dáme na vařič, přidáme cukr a zahříváme, až se utvoří karamel, pak přidáme máslo. Sále mícháme,aby se karamel nespálil. Stáhneme z vařiče a do karamelu pokládáme dílky hrušek.
V míse smícháme všechny připravené suroviny a na konec přimícháme nakrájené hrušky.
Vezmeme pánev kde máme již karamel a hrušky a doplníme těstem a rovnoměrně ho rozetřeme. Dáme do trouby a pečeme 30-35 min, až je koláč upečený do zlatohněda. Upečený koláč vyndáme a necháme 5 minut chladnout a pak pánev zakryjeme talířem a obrátíme.
Pak jen uvaříme kávičku nebo čaj a podáváme.